Ecografie

Sfaturi utile – Ecografia, diagnosticul cu ultrasunete

     Aplicabilitate largă atât în medicina umană, cât și în medicina veterinară.

     Diagnosticul ecografic este util datorită rapidității sale, cât și superiorității față de alte metode clasice de diagnosticare. Cu ajutorul ecografiei se pot diagnostica modificări ale diferitelor organe situate atât în cavitatea toracică, cât și în cavitatea abdominală.

     Ecografia oferă imagini asupra conturului, practic o hartă a organelor li a leziunilor acestora precum și imagini ale țesuturilor.

     Se pot examina: ficatul, splina, pancreasul, vezica biliară, stomacul, rinichii, vezica urinară, intestinele.

     Se pot depista afecțiuni ale organelor cu modificări de volum, de contur, de structură. Se pot vizualiza: chiști, noduli, hemoragii, hematoame, abcese, necroze, degenerări, calcificări, tumori, colecții pleurale/pericardice/peritoneale, etc.

     La examinarea hepatică se detectează: tumori – ciroză hepatică, hepatită, ascită, colangiopatie, abces hepatic, ruptură de ficat, hepatomegalie, etc.

     La examinarea pancreasului se diagnostică: pancreatită acută,/cronică însoțite de “abdomen acut”, cancer pancreatic, etc.

     La nivelul intestinului se pot descoperi: ocluzie intestinală, invaginație intestinală, tumori, corpuri străine, etc.

     La nivelul vezicii urinare se pot descoperii: cistita, tumori, calcificări de perete/calculi intravezicali, rupturi de vezică, urolitiaze, etc.

     La nivelul rinichilor se pot depista: tumori, calculi, inflamații, hidronefroze, etc.

     La nivelul inimii: insuficiență cardiacă, cardiomiopatie hipertrofică, boli ale vaselor de sânge, tromboembolie pulmonară, insuficiență valvulară.

     La nivelul uterului, se poate depista: piometru, cancer, fibroame uterine, gestație, chisturi, etc.

     La nivelul prostatei: cancer de prostată, hipertrofie benignă de prostată, prostatită, etc.