Analize de sange

Sfaturi utile – Analize de sânge

     Laboratorul clinicii este dotat cu o serie de aparate: microscop trinocular, analizor de biochimie automat, analizator automat de electroliți.

     Microscopul triocular este deosebit de util în interpretarea frotiurilor pentru examenul sanguin și depistare a hemoparaziților (babesia, microfilaria), cât și pentru examenul raclatelor cutanate al firelor de păr ajutând la diagnosticarea dermatitelor parazitare (râie demodecică, sarcoptică, etc.).
Totodata, se pot examina și frotiurile efectuate din secreția auriculară, care poate avea o etiologie diversă.

     Analizatorul de biochimie automată oferă rezultate în câteva minute și oferă informații prețioase despre funcționarea unor organe interne: rinichi, inimă, ficat, pancreas.

     Starea electroliților, cât și analizele de biochimie, ajută la evaluarea stării de sănătate a animalelor vârstnice, ale celor care au stări de vomă, diaree, sau care au fost expuse anumitor toxine, care urmează de multă vreme un tratament medicamentos sau înaintea efectuării unei anestezii.

     Indiferent de starea de sănătate a animalului, biochimia este o soluție eficientă de a depista din timp eventualele afecțiuni. Parametrii care pot fi analizați sunt: uree, creatinină, GPT, GOT, glicemie, calcemie, fosfatază alcalină, amylaza, etc.

– Fosfataza alcalică: un nivel ridicat ar putea indica probleme hepatice, boala cushing, sau o creștere activă a oaselor animalelor tinere.

– GPT indică degradarea activă a ficatului.

– Amylaza indică afecțiuni ale rinichilor/ale pancreasului.

– Ureea relevă funcționarea rinichilor. Un nivel crescut în sânge se numește azotemie și poate fi provocat de boli ale rinichilor, ale ficatului și ale inimii, poate fi cauzată de un blocaj uretral, de șoc/deshidratare.

– Calciu ionic seric – diferențele pot indica o serie întreagă de boli. Tumorile, hipertiroidismul, afecțiunile rinichilor și un nivel scăzut de albumină, sunt doar câteva dintre problemele care afectează calciul seric, etc.