Alimentatie

Sfaturi utile – Alimentația

Alimentația – echilibrată în calciu, vitamine, proteine și grăsimi

     Alimentația trebuie să fie echilibrată, să răspundă nevoilor fiziologice ale animalelor în funcție de rasă, specie, de greutate corporală, de vârstă, cât și în funcție de afecțiunile fiecărui animal în parte. Alimentația trebuie să fie foarte monotonă deoarece tubul digestiv al animalelor se adaptează foarte greu la variații de alimentație.

     Orice aliment/dietă nouă trebuie introdusă treptat în alimentație, în decurs de câteva zile – o săptămână, combinând rațional vechea alimentație cu noua alimentație.

     Hrana industrială, SUPER_PREMIUM este cea mai recomandată și ar trebui administrată, tot timpul, în funcție de vârstă, specie, rasă, talie, de afecțiuni organice.
Astfel, o să găsiți hrană pentru talie mică/medie/mare; hrană pentru bulldogi,bichoni,yorkshire, etc; hrană pentru creștere, alăptare, junior, adult; diete speciale, doar la indicația medicului veterinar, după efectuarea unor analize de sânge în prealabil, ca de exemplu: hrană hepatică, renală, gastrointestinală, diabet, urinară, mobilitate, obezitate, hypoalergenică, analergenică, etc.

     Hrana animalului dumneavoastră trebuie să fie proaspătă, astfel surplusul trebuie aruncat/păstrat proaspăt.
Castronul trebuie să conțină o 1/3 carne (pește sau pui) și 2/3 alimente de lest (orez, legume). Carnea se poate da proaspătă/crudă, la temperatura camerei, NICIODATĂ fierbinte sau direct de la frigider!

Nu se vor da:

     Alimente prăjite, grase, legume în amidon și cereale. Orezul trebuie bine fiert deoarece amidonul din el nu este digestibil de către intestinul câinelui, el trebuie eliminiat prin fierbere.

     Mezelurile, carnea și oasele de porc, oasele de pasăre nu trebuie să facă parte din alimentație indiferent de vârstă.

     Alimente interzise: carnea de porc (crudă – poate ânbolnăvi animalul de trichineloză); carnea de oaie; sosurile (pot provoca pancreatită); oasele (pot provoca perforații și ocluzii intestinale); consumul ridicat de ficat (intoxicație cu vitamina A – pericol pentru oase și mușchi); legumele care fermentează (mazăre, fasole, cartofi); ceapa și usturoiul (pot provoca anemie); ciupercile (toxice – rezultă deces)ș brânză grasă, topită, cașcavaș/telemea (majoritatea câinilor au intoleranță la lactoză organismul nu are capacitatea de a digera zaharurile din lactate – provoaca dureri abdominale, diaree/balonări); SAREA; dulciurile (ex: ciocolata) este toxică și afectează inima, plămânii, rinichii, sistemul nervos central – ! la intoxicația cu ciocolată; struguri + stafidite (afecțiuni renale); semințe de măr, sâmburi de cireșe/piersici (toxice care produc: vomă, tulburări cardiace sau iritații ale pielii); alcool (atacă sistemul central și respirator); guma de mestecat (conține xilitol – stimulează pancreasul să secrete insulină cauzând hipoglicemieș toxicitate hepatică!).

     Câinii de talie mare au nevoie de calciu și vitamine – este indicat aport de calciu preparat și dozat.

poza sfaturi alimentatie echilibrata